Digitalarkivet og kildeinformasjon på kirkebøkene – jeg liker “gamle-måten”

Etter at Digitalarkivet la opp kirkebokvisningen til sitt nye format, ble en del ting endret. Blant annet hvordan de viser selve kildeinformasjonen på kirkeboken.

Alle bildene er skjerm-utsnitt fra http://arkivverket.no/arkivverket/Digitalarkivet

Jeg har alltid brukt:
2017-02-05_11-30-11mens den nye visningen er:

2017-02-05_11-24-21

Da jeg møtte FinnK i Umeå under de svenske Slektsforskerdagene, klaget jeg min nød over dette, at jeg ikke likte den nye visningen. Og Finn er jo et oppkomme av visdom og gode ideer, og fortalte følgende:

Om jeg logger meg inn i Digitalarkivet:

2017-02-05_11-21-11

Og, etter å ha logget inn, går inn i kirkebok-programmet (om jeg ikke allerede er der), og så  å klikke på navnet mitt, får jeg opp en liten meny – velger “Innstillinger” under navnet mitt: (navnet mitt synes ikke ute på forsiden hos Digitalarkivet).

2017-02-05_11-23-19

får jeg mulighet til å velge å vise kildeinformasjonen i “gammelt format”

2017-02-05_11-24-37

Så kan man diskutere hva som er “riktig” eller “feil”; men jeg liker nå den gamle visningen, den gir meg den informasjonen jeg trenger, og er mer enhetlig. I tillegg er den mer forståelig for en som ikke kjenner til alle bokstaver osv.

Den store utfordringen med den nye visningen av kildeinformasjon, er særlig kirkebøker oppbevart, skannet og lagt ut på Digitalarkivet fra Statsarkivet i Trondheim. Her viser nemlig den nye visningsmåten ikke til hvilken kirke vi jobber med. Dette gjelder bøker både fra Trønder-fylkene, Møre og Romsdal og fra Nordland. I mitt slektsprogram er ikke dette noe stort problem, når jeg legger kilden inn der blir enkeltelementene lagt i forskjellige felter. Men det er ikke alltid jeg legger informasjon inn i programmet, men bare sender informasjon til en klient i et brev. For klienten er det den nye kildeinformasjonsvisningen som er mest brukervennlig.

2017-02-05_11-41-48

Ny kildeinformasjons-visning – viser kun fylket, ikke prestegjeld/sokn/kirke – og er egentlig helt ubrukelig som kildehenvisning uten å måtte legge til informasjon, noe mange ikke gjør.:

2017-02-05_11-43-06

mens den gamle kildeinformasjons-visningen forteller hvilket fylke, prestegjeld, sokn, og hvilken bok/liste/side vi jobber i.

Altså – det går an! Takk for informasjonen Finn (og jeg gleder meg til å se og høre på deg i Salt Lake City neste uke!

laila og finn i umeå

Finn og meg i Umeå – foto: Liv med min telefon.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *