«Enda nyere» Digitalarkivet – til glede og besvær? Del 2
Veldig mange nettsteder vi forholder oss til, ber om innlogging eller vil på en eller annen måte vite hvem som har vært innom. Men hvorfor vil Digitalarkivet.no at vi skal logge oss inn? Hva er fordelene? En ting er Digitalarkivets brukerforum, men hva med selve Digitalarkivet?

Hva er så fordelene ved å være innlogget på Digitalarkivet.no?Fordelene er flere. I dette innlegget nevner jeg den synlige kirkebokreferansen,
Når du jobber med de skannede kirkebøkene, ser kanskje kirkebok-referansen slik ut: (den du ser øverst på skjermen din). Nå er det helt spesielt det som er lagt ut fra Statsarkivet i Trondheim, der er ikke kirkesokn tatt med i referansen, kun fylket. De fleste andre statsarkiv har tatt med i hvertfall kirkesokn i sin referanse øverst i skjermbildet.

Ved å klikke på “info”-ikonet til høyre (markert i figur 2) – får du opp hvilken kirkesokn og kirkebok du er i, men referansen oppe i skjermbildet forteller kun at dette er fra Statsarkivet i Trondheim, og at det er kirkebok fra Sør-Trøndelag. I tillegg arkivkode og Ministerialbok-nr. og tidsperiode. Men ikke at dette er en bok fra Domkirken i Trondheim! Det må du altså ut til høyre i Kildeinformasjonsboksen for å se.
Dette er altså det du ser om du IKKE er innlogget.
Logg inn, og gå til den samme kirkeboken: Eksemplet i figur 2, 3 og 4 er hentet her:
https://media.digitalarkivet.no/kb20070920670113
Etter at du har logget inn, og du klikker på … “mer” ikonet til høyre,


Når jeg går ut av Digitalarkivet, og så kommer tilbake en annen dag og logger meg inn, så huskes denne innstillingen, og kirkebok-informasjonen kommer opp med henvisning til hvilken kirke jeg jobber med, helt automagisk.
Andre Statsarkiv har registrert kirkebokinformasjonen f.eks. slik:
Uten innlogging: Med innlogging:
Uten innlogging:
Jeg synes i hvertfall visningen av informasjonen på “gamlemåten” når jeg er innlogget gir mye mer mening.
Kilder: Digitalarkivet.no, Finn Karlsen i samtaler i Umeå. (fkarlsen.net)
One thought on “«Enda nyere» Digitalarkivet – til glede og besvær? Del 2”
Veldig bra, og ikke minst viktig å få fram!! 😀