Skip to content
Slekt og Slikt
  • Om meg og bloggen
  • Tips og ideer
    • Folketellinger
    • Familysearch
      • Familysearch – forskjellige søkemuligheter
  • Slekta vår i bygd og by
  • Genealogyservice.no
  • Search Icon

Slekt og Slikt

– HVA SKJER I MIN SLEKTSFORSKERVERDEN?

OA på tur aldri sur!

OA på tur aldri sur!

4. juni 2008 LailaNC Comments 0 Comment

Solskinn er en fin ting når vi tar med OA-medlemmene våre på Tur! I år la vi sommeravslutningen til Folkemuseet – særlig fordi lederen aldri har vært der! (bluss)

Først var det stopp og møte i Slektsforskernes Hus, Liv og Torill og jeg har litt sammenrotting vi driver med. Så litt mat, en dråpe vann, og plutselig var det ut og løpe til bussen! Vi fant bussen vår (Torill og Liv måtte selvsagt ha is .. unger!) – og ut til Bygdøy bar det. Hvem fant vi på bussen? Joda, Otto og Truls!

På Folkemuseet var det masse kjentfolk, særlig gledelig var det å treffe igjen Ulf – «min» tidligere nestleder i OA-styret. Mange andre kjente fjes var der og, kursdeltakere, KraFTere, og andre – ingen flere nevnt, ingen glemt!

Vi hadde nydelige Linn i en kopi av en gammel Østerdalsbunad som guide. Riktignok var hun fra Kristiansand, men slike detaljer bryr vi oss ikke om!

3 andre guider var også innkalt, vi har ofte hatt mer enn 100 personer på våre utflukter i sommersol. Da er det viktig å ha nok omvisere, slik at alle får et bra utbytte av besøket. Nå ble vi bare ca 50, og alle fikk stort utbytte av små grupper med flinke guider. Sjøl virra jeg rundt og myste nærsynt på bunadene til jentene (og til et par av gutta) – spennende å se kopier av de skikkelig gamle bunadene de har i samlingen!

 

 

Ruslerunden startet i Setesdalstunet, hvor vi var inne i en årestue. Her fikk vi se åra, bålet, i midten, med smijernsgryte og jore i taket. Vi så og at veggene var svarte over en viss høyde, husmora var nok ikke så nøye i høyden den gangen heller! Blankskurte vegger, nedslitte benker og enorme lafta tømmervegger. Jeg lovet å ikke si at «Setesdal – det var et sted man dro til kun dersom man hadde noe å gjøre der…..». Setesdal har forresten en av de eldste bunadstradisjonene som fremdeles er i aktivt bruk i landet.

Så vandret vi til peisestua fra Numedal, med flotte senger, høysete ved hjørneskapet, og en stor peis som er i daglig bruk for kaffekoking til museets gjester! Med bygging av peis med pipe i norske hjem, kom vinduer. Man kunne jo ikke ha hull i taket – og i tillegg pipe! Og – litt lys måtte man ha for å kunne gjøre arbeidet inne.

Vi hilste også på en liten «reivunge» som lå så søtt i vogga som hang fra taket, (denne var en fin filledukke). Grunnen til reivingen var selvsagt engelsk syke. Ungene måtte vokse opp med rette fine ben!

Ta deg en tur!!

 

Så var det klatretur opp til den fantastiske Gol Stavkirke, som er en del av Kong Oscar IIs samling. Vi fikk først en flott informasjon ute i solen, og de som trengte det fikk hvile på krakkene på kirkebakken. Vi fikk vite hvorfor det heter stavkirke og hvorfor de laget dragehoder i dekorasjonene. Så gikk vi inn i «mørket» og fikk se interiøret, maleriene og mørket! Fantastisk!

Ca 50 OA-medlemmer med litt følge fikk være med på runden på museet. Og ett er sikkert, det skal ikke gå 45 år til neste gang jeg drar dit!!

Bildene fikk litt for mye sollys, men pytt – det er for mange regnværsdager på bilder, så det blåser vi i!

Del gjerne!

DIS-Oslo/Akershus

Post navigation

PREVIOUS
The dusty halls of wisdom – i skogen!
NEXT
Hjemmealenefest…

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Slektsforskeren

Translation – not perfect but readable

no Norwegian
zh-CN Chinese (Simplified)nl Dutchen Englishtl Filipinofr Frenchde Germanit Italianno Norwegianpt Portugueseru Russianes Spanish

Søk i alle innlegg:

Hva jeg har sagt før

  • RootsTech 2025 er igang! (Å være med uten å være der!) 7. mars 2025
  • Folketellinger – når på året ble de tatt opp? 19. januar 2025
  • Dugnad hos Digitalarkivet (eller: husker du «Sugeborg Alsdasie-syndromet»?) 20. november 2024
  • Kristiania-gutt i første verdenskrig i New Zealand! 18. november 2024
  • De er døde, men hvor og når? 15. november 2024

Tidligere poster

Et forsøk på orden…

Mine andre nettsteder

Genealogyservice.no
Slekta vår i bygd og by (for tiden uten innhold)

Meta

  • Logg inn
  • Innleggsstrøm
  • Kommentarstrøm
  • WordPress.org

Kalender

mai 2025
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« mar    
© 2025   All Rights Reserved.