Sjøfolk i slekta?

Det er ikke mange i min slektsbase foreløpig som har hatt sitt liv på sjøen. En og annen fisker har jeg, men ikke noen sjømenn som  har vært så nær i slekt at jeg har brukt tid på å finne mer om dem.

En viktig kilde for dem som har sjøfolk i slekta, er sjømannsrullene og mønstringsprotokollene. Sjømannsrullene finner man i arkivene etter sjøinnrullleringen og mønstringssjefene, i de forskjellige statsarkivene.

I materialet etter sjøinnrulleringen og mønstringssjefen finner vi  flere typer ruller, bl.a: skipper- og styrmannsruller, mannskapslister, av- og påmønstringsruller og matrosruller, maskinist- og fyrbøterruller, ungdomsruller.. og til og med noe de kaller diverse ruller!

I boken Våre Røtter 2 utgave 2001 (Nils Johan Stoa og Per-Øivind Sandberg) står det mer om denne kilden.

Utsnittene under er tilfeldig valgt fra det skannede materialet på Digitalarkivet:

Kildeinformasjon: Oslo fylke, Oslo sjømannskontor, Mønstring, Hovedruller, Hovedrulle 1 (SAO/A-10595/F/Fc/L0001), 1877-1889, oppb: Statsarkivet i Oslo
Merknader: Hovedrulle. Patent nr. 2027-2508.

sjoroll0

Klikk på bildet for å komme direkte inn i protokollen

sjoroll1

Klikk på bildet for å komme direkte inn i protokollen

Arkivverket har skannet og tilgjengeliggjort et stort omfang av dette materialet. Særlig aktuelt for meg selv, kan være å bruke dette materialet for å finne 2 menn som er oppgitt som fedre til et par “uægte” små børn født på Rikshospitalet, er materialet fra Oslo som har mønstringsruller som starter allerede i  1819!

Hva jeg finner ut om mennene kommer jeg tilbake til.


Kommentarer

Sjøfolk i slekta? — 7 kommentarer

 1. Ikke sant John! Jeg har som sagt ikke mange av dette folkeslaget i slekta, men har et par jeg skal se på bare for å finne ut hvordan dette materialet fungerer.

 2. De som er i Larvik området tirsdag 7. oktober og har sjøfolk i slekta bør ikke gå glipp av DIS-Larvik møte hvor Rolf Dahl forteller om ”Sjømenn og slektsforskning – En reise gjennom arkivene til fullt forlis”.

 3. Nnknp
  Leter ette båter min far var på før krigen,. Vet han var på hvalfangst.

  Har fått vite han var på Salvesen når kigen kom.. Har båtene han var på i fra 1939 til 1946 ,

  Men ikke båtene før krigen,.

  Noen som kan hjelpe .? Veldig takknemlig .. Mvh Jan Th Fredheim

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *